- Selepas dipecahkan kuning telur dan putih telur akan dengan cepat bercampur kerana keduanya dibuat dari bahan mentah yang sama.
- Kulit telur kelihatan agak berkilat tetapi tidak lah begitu ketara.
- Permukaannya terasa agak kasar apabila disentuh.
- Apabila digoncang terdengar semacam bunyi air berkocak disebabkan berlebihan air dari bahan pepejal.
- Tiada sifat bau kerana pemprosesannya bukan dari ladang ternakan yang berbau seperti daging mentah.
- Jika diketuk akan terasa lebih pejal berbanding berbunyi sedikit rapuh jika telur sebenar.
- Kuning telur akan mengembang tanpa disentuh apabila digoreng.
| Telur tiruan kelihatan padat isinya |
| Telur asli ada ruang udara |
| Telur tiruan bentuk bujur yang lengkap |
| Telur asli bentuk bujur yang sedikit leper |
| Composition | Usage | Side effects and harms |
| Glucolactone | Solidifier | Metabolism disorder |
| Benzoic acid | Preservative | Harmful to brain, nerve cell. May cause liver dieses, senile dementia. |
| Calcium Chloride | Egg Shell | May cause nerve, liver dieses. May affect ability to produce blood. |
| Cellulose | Additive | Metabolism disorder |
| Alum | Softener | May cause nerve, liver dieses. May affect ability to produce blood. |
| Amino Acid | Additive | Metabolism disorder |
| Food coloring | “Egg yolk” color | Non halal food coloring |
| Sodium alginate | “Egg white” and “egg yolk” | |
| Gelatin | “Egg white” and “egg yolk” | Non halal gelatin |
No comments:
Post a Comment