Monday, April 11, 2011

Bagaimana cara untuk mengenal pasti telur tiruan

Telur tiruan
  • Selepas dipecahkan kuning telur dan putih telur akan dengan cepat bercampur kerana keduanya dibuat dari bahan mentah yang sama.
  • Kulit telur kelihatan agak berkilat tetapi tidak lah begitu ketara.
  • Permukaannya terasa agak kasar apabila disentuh.
  • Apabila digoncang terdengar semacam bunyi air berkocak disebabkan berlebihan air dari bahan pepejal.
  • Tiada sifat bau kerana pemprosesannya bukan dari ladang ternakan yang berbau seperti daging mentah.
  • Jika diketuk akan terasa lebih pejal berbanding berbunyi sedikit rapuh jika telur sebenar.
  • Kuning telur akan mengembang tanpa disentuh apabila digoreng.
Telur tiruan kelihatan padat isinya
Telur asli ada ruang udara
Telur tiruan bentuk bujur yang lengkap
Telur asli bentuk bujur yang sedikit leper
Kesan sampingan akibat pemakanan telur tiruan.

Composition Usage Side effects and harms
Glucolactone Solidifier Metabolism disorder
Benzoic acid Preservative Harmful to brain, nerve cell. May cause liver dieses, senile dementia.
Calcium Chloride Egg Shell May cause nerve, liver dieses. May affect ability to produce blood.
Cellulose Additive Metabolism disorder
Alum Softener May cause nerve, liver dieses. May affect ability to produce blood.
Amino Acid Additive Metabolism disorder
Food coloring “Egg yolk” color  Non halal food coloring
Sodium alginate “Egg white” and “egg yolk”
Gelatin “Egg white” and “egg yolk”  Non halal gelatin

No comments:

Post a Comment